Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΓΙΩΡΓΟ...

Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο Γιώργος Γαλαίος σε ηλικία 72 ετών και κηδεύεται αύριο Τετάρτη 27/8/2008 στις 11:00πμ, στο ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Τραγάνα. Γνωστός για τις οικολογικές ευαισθησίες και τους αγώνες του, ήταν μέχρι τέλους στην πρώτη γραμμή. Ήταν πρόεδρος στο σύλλογο ΟΙΚΟΖΩΗ, ιδρυτικό μέλος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κορινθίας και μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία του Κορινθιακού, ενώ διετέλεσε δύο φορές Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού «η Αλκυών». Θα τον θυμόμαστε πάντα και οι αγωνίες του θα μας δίνουν δύναμη για τη συνέχεια. Τα λόγια του για να σηκωθεί "ο ραγιάς από τον καναπέ του" και οι συμβουλές του για τους αγώνες μας θα μείνουν ζωντανά στο μυαλό και την καρδιά μας.
Όταν αφήνεις πίσω σου αυτά που άφησε ο Γιώργος, δεν φεύγεις ποτέ. Καλό ταξίδι...

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Τη Δευτέρα 25/8/2008 στις 8:30μμ συνεδριάζει το ΔΣ και έχει μεταξύ άλλων στην ημερήσια διάταξή του, συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό.
Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ ψυχοφθόρο, αλλά πρέπει να είμαστε εκεί. Όσοι αντέχετε τις κακουχίες ελάτε...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Σάββατο 6/9/2008 οι "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", όπου συμμετέχει και η "Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού", μαζί με το "Σύλλογο για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγίου Δημητρίου - Ρυακιού Κοζάνης" θα συναντηθούμε στις 6μμ στην Καμάρα και θα σχηματίσουμε ένα "μπλοκ ενέργειας" στην πορεία που θα γίνει με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την ομιλία του πρωθυπουργού. Μαζί με πολίτες από όλη την Ελλάδα, θέλουμε να αναδείξουμε το θέμα της ενέργειας και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και επιχειρηματιών και να διεκδικήσουμε μια άλλη ενεργειακή πολιτική που δε θα έχει βασικό της στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών των παραγωγών ενέργειας.
Γίνεται προσπάθεια να ναυλωθεί λεωφορείο που θα μεταφέρει Κορίνθιους πολίτες με αναχώρηση το πρωί του Σαββάτου και επιστροφή την Κυριακή. Όσοι ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε στο mail της Πρωτοβουλίας politeskorinthias@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6977011867, 6948536536. Έλα κι εσύ, σε χρειάζεσαι...

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΒΑΘΥ!


Στις 23 Aυγούστου στον Όρμο Nούσας (Bαθύ) να είμαστε όλοι εκεί σε μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας (DJ set πάρτυ με τους ACTIVE MEMBER) ενάντια στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που τώρα κατασκευάζεται, στο παράνομο λιμάνι και την αυθαίρετη καταπάτηση του δημόσιου χώρου και τη μετετροπή συνολικά της περιοχής σε βιομηχανική χαβούζα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Μια πρόταση απο την Πελληναία....

Η Ελλάδα είναι γεμάτη αρχαιότητες, όλοι το ξέρουμε. Ένα σημαντικό μέρος από αυτές βρίσκεται στην Κορινθία, όπου όμως, δυστυχώς, οι κάτοικοι έχουν αναπτύξει μια περίεργη ιδεολογία. Αφ’ ενός διακηρύσσουν τα πατριωτικά (και συχνά εθνικιστικά) τους αισθήματα και αφ’ ετέρου καταστρέφουν χωρίς τύψεις την πολιτιστική μας κληρονομιά. Θεωρούν ότι επειδή γεννήθηκαν σ’ αυτό τον τόπο, είναι δικαίωμά τους όχι μόνο να τον ξεπουλήσουν, αλλά και να τον καταστρέψουν. Ο δήμος Ξυλοκάστρου βάλλεται από την κερδοσκοπία από ξηράς και θαλάσσης. Βρισκόμαστε στο σημείο που αν δεν αντιδράσουμε θα χαθούν τα πάντα: το φυσικό περιβάλλον και τα ιστορικά μνημεία του τόπου.
Ένα από τα πολύ σημαντικά προβλήματα του δήμου είναι η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιολογικών τόπων. Αν συγκρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα αρχαία μνημεία στους γειτονικούς δήμους της Σικυώνος ή του Φενεού θα δούμε την διαφορά. Δεν ξέρω αν ευθύνεται ο δήμος ή η αρχαιολογική υπηρεσία, πάντως το αποτελέσματα αυτής της αδράνειας είναι τραγικά. Όποιος βρίσκει αρχαία τα καταστρέφει, τα καταχωνιάζει ή τα πουλάει. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αρχαιοκαπηλία οργιάζει. Αρκετοί συμπατριώτες μας επιδίδονται στο «σπορ» και όχι μόνο δεν ντρέπονται αλλά καμαρώνουν και για τα ανδραγαθήματά τους. Η Πελλήνη είναι ουσιαστικά αφύλακτη και στο έλεος των αρπακτικών. Κι όμως υπάρχει θαμμένο θέατρο εκεί. Υπάρχει στάδιο. Στις αυλές των σπιτιών και στα άκτιστα οικόπεδα υπάρχουν αρχαία. Ακόμα κι αν έχει γίνει τρομακτική καταστροφή, μπορούμε να διασώσουμε ακόμα σημαντικά πράγματα. Είμαστε διατεθειμένοι «να πιέσουμε» αφού οι κρατικές υπηρεσίες δεν πράττουν τα δέοντα; Στο Παναρίτι υπάρχουν μυκηναϊκά «χαλάσματα». Θα τολμήσει κάποιος να τα δείξει (αν δεν τα έχουν χαλάσει) στους αρχαιολόγους; Στα Μεσαία καταστρέφουν ένα λόφο σπάνιου φυσικού κάλλους, όπου υπάρχουν αρχαία θεμέλια. Θα το αφήσουμε να περάσει έτσι και να γίνει ξενοδοχείο; Πόσα άλλα να αναφέρω; Πιθανόν να τα ξέρετε καλύτερα από μένα.
Προτείνω λοιπόν μια συζήτηση, η οποία θα μπορούσε ίσως να ενεργοποιήσει μια εκστρατεία πληροφόρησης των δημοτών για την σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Άλλωστε η σωστή διαχείριση των αρχαιοτήτων μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στο δήμο. Η Πελλήνη μόνο θα μπορούσε να «απογειώσει» οικονομικά την περιοχή.
Θα περιμένω τις απόψεις σας.

Φιλικά,

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ



Η εικαστική ομάδα συντοπία και το περιοδικό "οι Αρμονίστας" διοργανώνουν την ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ εικαστικών του Σωτήρη Μπούρμπουλα (1967-1994). Η έκθεση θα γίνει στην οδό Ηρώου 7 στο Ξυλόκαστρο, δίπλα στη δυτική είσοδο του Πευκιά.

Τα εγκαίνια είναι το Σάββατο 9 Αυγούστου στις 8:30μμ με τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος ΑΝΑΚΑΤΑ, ενώ η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε βράδυ 8:30-11:30 έως τις 17 Αυγούστου.

Ο Σωτήρης γεννήθηκε το 1967 στο Σίδνεϊ Αυστραλίας. Μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στο Ξυλόκαστρο ως αριστούχος. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Κοινωνιολογίας με ειδίκευση στην εγκληματολογία.
Πήρε μαθήματα ζωγραφικής στα 12 δια αλληλογραφίας. Ασχολήθηκε με την σκηνογραφία και ενδυματολογία παιδικών θεατρικών παραστάσεων.
Σε ηλικία 27 ετών εγκατέλειψε οικειοθελώς τον κόσμο «της πλάνης και του αισθητού» για να συνεχίσει η ψυχή του το ταξίδι της προς τον κόσμο «των ιδεών και του αγαθού» .
Άφησε πίσω του ένα μεγάλο έργο, μέρος του οποίου εκτίθεται στη παρούσα έκθεση, με την οποία εκπληρώνεται ένας ανεκπλήρωτος στόχος του. Να βρει ένα βήμα, για να απευθυνθεί στους ανθρώπους μέσω της τέχνης.
Η ομάδα +τοπία και το περιοδικό «οι Αρμονίστας», ελπίζουμε, κάθε καλλιτέχνης, κάθε άνθρωπος, να βρίσκει χώρους και ανθρώπους, που να μπορεί να εκθέτει τις προσωπικές του δημιουργίες – απόψεις.



" Το μέλλον επιφυλάσσει στην προσπάθεια συνεχώς εμπόδια. Η ανάγκη του να μην είσαι συνεχώς υπεράνθρωπος αγγίζει τις πιο βαθιές χορδές της ισορροπίας μας. Πρώτιστο μέλημα: η ύπαρξή μας. Άπνοια για την ακεραιότητα του μυαλού μας.
Η προσωπικότητά μας δεν είναι τεχνητό κατασκεύασμα. Η ματιά μας, η έκπληξη το χρώμα, η αναπάντεχη εικόνα είναι το αποτέλεσμα της προσωπικής δουλειάς. Ο μόχθος, μας δίνει το δικαίωμα να βλέπουμε και να ομολογούμε την εικόνα του κόσμου. Δικαίωμα!
Η κριτική είναι δικό μας δικαίωμα. Χρειαζόμαστε το βήμα που σε κανέναν δεν δόθηκε. Θα σφιχτούμε και θα αντιμετωπίσουμε τις αλλεπάλληλες επιθέσεις, Θα αποκτήσουμε το δικό μας βάρος. Θα δράσουμε!"

Σωτήρης (από προσωπικές του σημειώσεις)

Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου..

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου είχαν στις 28/7/2008 εκπρόσωποι ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων και οικολογικών ομάδων από την Πελοπόννησο, με θέμα τη διαχείριση των απορριμάτων. Παραδόθηκε ψήφισμα και εκδόθηκε δελτίο τύπου που μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά εδώ...