Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Active Member - 17 χρόνια: Συναυλία σταθμός - Live από το Tvxs


Το TVXS.GR του Στέλιου Κούλογλου, μάς έδωσε τη δυνατότητα να δούμε τη συναυλία των Active Member, live από το Γκάζι και να την αναμεταδώσουμε κιόλας.
Από τις 5 μ.μ. διάφορα γκρουπ άρχισαν να ανεβαίνουν στην σκηνή. Ανάμεσά τους ήταν και ο Rodney P με τον Skitz, πρωτοπόροι του Hip hop στην Αγγλία και παλιοί γνώριμοι με το low bap που ήρθαν ειδικά για τους Active Member σε αυτό το festival. Συγκεκριμένα ο Rodney P και ο Skitz έχουν κάνει αρκετές μουσικές συνεργασίες με τους Active Member. Επίσης στην σκηνή ανέβηκαν οι Flaco, Oscura Vista, Χνάρια, Low Bap Warriors και θα γίνει ακουστικό jam με τους Madmoana Sessions. Όταν νύχτωσε στη σκηνή ανέβηκε η Sadahzinia (ευτυχισμένη μητέρα πλέον!!) και τραγούδησε κομμάτια από την δισκογραφία της και βέβαια ο B.D.Foxmoor που τραγούδησε κομμάτια από τους προσωπικούς του δίσκους. Η βραδιά έκλεισε (ή μάλλον πήρε φωτιά) με το πολυαναμενόμενο Live των Active Member και ένα εκτενές αφιέρωμα σε όλη τη δισκογραφία τους.
Ευχαριστούμε πολύ, Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα...

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2007, διακόψαμε για λίγο τη συνεδρίαση και μοιράσαμε σε όλους τους συμβούλους το "Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία". Θέλουμε να είναι όλοι ενήμεροι για το μέλλον που επιφυλάσσουν στο Ξυλόκαστρο και στην Κορινθία οι "ιθύνοντες" και να αναλογιστούν την πληγή που ανοίγουμε για τον τόπο, χωροθετώντας 480 στρέμματα για παραγωγικές δραστηριότητες.
Όπως γράψαμε και στη συνοδευτική επιστολή που τους παραδώσαμε "Πεποίθησή μας είναι ότι η Επιτροπή που σχηματίστηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να ερευνήσει σε βάθος αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση για το μέλλον του δήμου και να αναλάβει την οργάνωση μιας ενημέρωσης όλων των δημοτών."
Το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλους τους δήμους της Κορινθίας που σχεδιάζουν παρόμοιους χώρους και ...ίσως να μην έχουν συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει. Ήδη είμαστε σε επαφή με άλλους δήμους και θα προσπαθήσουμε να θέσουμε το θέμα και στην ΤΕΔΚ. Ίδωμεν...

ΕΛΓΑΤΟΔΙΚΕΙΟ VS ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΟ

Οι μηδενικές-ανύπαρκτες μεταβολές στο πόρισμα της επανεκτίμησης του ΕΛΓΑ των 28 ενστάσεων, για εμάς σημαίνει τα εξής:
  • διαπόμπευση των αδικημένων
  • τιμωρία των καταγγελλόντων
  • μικροπολιτικό συγχωροχάρτι στους "άλλους"
Η αβάσταχτη και προσχεδιασμένη βαρβαρότητα κατά της ελεύθερης αγροτικής συνείδησης! Η εξομοίωση των αδικημένων και κατακρεουργημένων αγροτών είναι το αποτέλεσμα της βάρβαρης τακτικής της "Προκρούστειας κλίνης". Αυτή είναι η αντίληψη του ΕΛΓΑτικού Δικαίου! Μια ακόμα νεοελληνική τραγωδία! Δυστυχώς ο από μηχανής Θεός είναι με τους "the others". Η ελπίδα πλέον, φωλιάζει μόνο στα αδικημένα στήθη μας.
Ποντάρουμε μόνο από εμάς, σ' εμάς. Διότι ναι μεν η δημοκρατία εδώ γεννήθηκε και εδώ ενηλικιώθηκε, αλλά μετανάστευσε. Δεν κατοικεί πια εδώ. Τέλος!
Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό: Εμείς δεν ξεχνάμε! Κι αφού αυτοί δε σέβονται και επιτίθενται στα αγροτικά προϊόντα (γιατί περί αυτού πρόκειται) τουλάχιστον να θυμούνται. Θα κάνουμε μια προσπάθεια επαναφοράς μνήμης και πολιτικής συνείδησης και μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα μηνύματα της βάσης αφιερώνοντάς τους δύο ποιήματα τοπικής παραγωγής.

Κάτω από το ουράνιο τόξο της ουράς του παγωνιού
χάσκει αμείλικτη η κωλοτρυπίδα του
(Αργύρης Χιόνης)


Ο πομπός εκπέμπει δήθεν με βάθος
Ο δέκτης συλλαμβάνει δήθεν το βάθος
και κόμπλεξ νοημοσύνης κατά βάθος
(Τάκης Μιχόπουλος)

Κώστας Π. Χατούπης
Αγρότης, μέλος της Αρμονικής Ανάπτυξης

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: "ΑΜΑ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΒΟΙΩΤΙΑ!"

Οι δήμοι της Κορινθίας, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας, εκπονούν αυτό τον καιρό το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό τους. Θεωρητικώς, θα μπορούσε να είναι ευχή για κάθε δήμο. Πρακτικώς όμως, βλέπουμε να γίνονται άλλα.
Άναρχες επεκτάσεις με πελατειακά κριτήρια και σύμφωνες πάντα με τους κανόνες της αγοράς κυριαρχούν παντού, δίνοντας το σύνθημα της ανάπτυξης που πρεσβεύουν οι αυτοδιοικητικοί μας. Το πράσινο και το χώμα περνάνε σε δεύτερη μοίρα και το μέλλον προμηνύεται ...γκρίζο.
Με αφορμή τη συζήτηση στο δικό μας δήμο, εντοπίσαμε ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα, που αφορά όλο το νομό. Το θέμα των "Χώρων υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων", των περιοχών δηλαδή που θα φιλοξενήσουν βιοτεχνίες, βιομηχανίες και λοιπές οχλούσες δραστηριότητες.
Ο δήμος μας είχε βάλει στον Επιχειρησιακό του Σχεδιασμό και στην Α΄Φάση του ΓΠΣ την επιθυμία να χωροθετήσει τέτοια περιοχή (480 στρεμμάτων) και να φιλοξενεί όπως έλεγε "...κάθε βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα χαμηλής και μέσης όχλησης". Μετά από παρεμβάσεις μας, συμφώνησε να συζητήσουμε ποιες από τις "μέσης όχλησης" θα δεχτούμε και τώρα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση αυτή.
Ψάχνοντας λίγο βαθύτερα το ζήτημα αυτό και έχοντας μεγάλη αγωνία για την εξέλιξή του, μελετήσαμε το "Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία", που ψηφίστηκε τον Απρίλη του 2009. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται όλα αυτά που είχαμε καιρό επισημάνει και προορίζουν την Κορινθία για δεύτερη πίσω αυλή της Αττικής, μετά τη Βοιωτία. Συνάμα, μας δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά για το σχεδιασμό των περισσοτέρων δήμων της Κορινθίας και για το αν συνειδητοποιούν τις κερκόπορτες που ανοίγουν για τον τόπο.

Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία αναλυτικότερα. Η κατεύθυνση που δίνει το "Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία" για την Κορινθία είναι σαφής. Αντιγράφουμε ακριβώς κομμάτια του:
-------

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Ανάγκη απόλυτης στρεμματικής αύξησης υποδοχέων: Υψηλή

Χωροταξικό πρότυπο της βιομηχανίας: Στο ισχυρό στοιχείο της χωρικής ανάπτυξης της βιομηχανίας, τη ζώνη Κορίνθου-ηπειρωτικό τμήμα Ν. Κορίνθου (περιοχή ποιοτικής αναδιάρθρωσης και εντατικοποίησης), που εντάσσεται λειτουργικά στη Μητροπολιτική Περιοχή Αθηνών, η δυνατότητα αυξημένου ρόλου στο πλαίσιο μιας ενδομητροπολιτικής αποκέντρωσης είναι υπαρκτές και πρέπει να στηριχθούν.
...Η κατάσταση και οι προοπτικές χαρακτηρίζονται από πολύ έντονο δυϊσμό: το ηπειρωτικό, κυρίως, τμήμα του Νομού Κορινθίας είναι λειτουργικά ενσωματωμένο στη Μητροπολιτική Περιοχή της Αθήνας και συγκεντρώνει μεγάλες βιομηχανικές μονάδες μητροπολιτικής χωροθέτησης, ενώ στο υπόλοιπο(κατά πολύ μεγαλύτερο(τμήμα της Περιφέρειας η βιομηχανία παραμένει σε σαφώς χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης. Οι προοπτικές του πρώτου τμήματος συνδέονται με αυτές της Μ.Π.Α., ενώ στην υπόλοιπη περιφέρεια η βιομηχανία θα εξακολουθήσει να παίζει γενικά δευτερεύοντα ρόλο. Η διαφοροποίηση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη και από τον αναπτυξιακό νόμο με αντίστοιχη γεωγραφική προσαρμογή.

Νομός Κορινθίας
Γενική προτεραιότητα άσκησης χωρικής πολιτικής για τη μεταποίηση: Πολύ υψηλή (3).

"... υπάρχει δυνατότητα προσέλκυσης και μονάδων του «μητροπολιτικού» Συμπλέγματος 2. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος ενισχύει αυτή τη δυνατότητα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι κλαδικές προτεραιότητες (όπως και η χωρική οργάνωση του βορείου τμήματος του νομού) πρέπει να αποτελέσουν συνιστώσα ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού της Μ.Π.Α. "
Ειδικά ζητήματα. Άλλα ειδικά ζητήματα: Είναι αναγκαίος ο συντονισμός του σχεδιασμού της χωρικής ανάπτυξης της βιομηχανίας του Νομού Κορινθίας με αυτή της Περιφέρειας Αττικής.
------
Ένα σημείο που μας προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι η ποσότητα των υποδοχέων που ετοιμάζουμε στην Κορινθία. Το "Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία" ζητάει σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου:
------

Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ενδεικτικό συνολικό μέγεθος υποδοχέων (στρ.) 2.500

Ενδεικτική κατανομή ανά μέγεθος υποδοχέα:
Μικροί (περ. 100 στρ.) 3-5
Μεσαίοι (περί τα 300 στρ.) 1-2
Μεγάλοι (1.000 και άνω στρ.) 1-2
------
Το Ξυλόκαστρο ετοιμάζει ένα υποδοχέα 480 στρέμματα και το Κιάτο άλλο έναν κοντά στα 400. Δηλαδή, καλύψαμε τη ζήτηση για μεσαίους υποδοχείς όλης της Περιφέρειας! Αν προσθέσουμε και όλους τους άλλους που γίνονται στο νομό, καταλαβαίνετε τι ετοιμάζουμε! Αυτό δείχνει με ποια προχειρότητα "σχεδιάζεται" το μέλλον του νομού και πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι χωροθετήσεις.

Αν λάβουμε υπ' όψη μας ότι το Ειδικό Χωροταξικό θα καπελώσει τους μικρότερους σχεδιασμούς και τους όποιους περιορισμούς θέσουν, καταλαβαίνουμε ότι πάμε ολοταχώς για ... Βοιωτία. Εμείς και η Εύβοια, λόγω γειτνίασης με τη "Μητρόπολη", είμαστε οι προτεινόμενοι για ... φούντο και πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την πορεία αυτή.
Θα ερευνούμε το θέμα και θα ενημερώνουμε για ότι αξιόλογο εντοπίζουμε. Το ίδιο θα θέλαμε και από όποιον άλλον ανακαλύπτει κάτι. Μπλέξαμε καλοκαιριάτικα...

"Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον", ειδικά αν δεν έχει σκιά από ευκαλύπτους...

Ένα ανώνυμο σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτησή μας, "εξηγεί" το τι γίνεται στη σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι. Φαίνεται να γνωρίζει πράγματα ο ανώνυμος σχολιαστής και μένει να δούμε τι αληθεύει από όλα.
Το ίδιο σχόλιο άφησαν και σε αναρτήσεις άλλων ιστολογίων. Γιατί είναι ανώνυμο ενώ φαίνεται να είναι από "μέσα" δεν γνωρίζουμε, αλλά το θέμα είναι υπό διερεύνηση και σύντομα θα μάθουμε την αλήθεια. "Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον", ειδικά αν δεν έχει σκιά από ευκαλύπτους...

Το παραθέτουμε αυτούσιο:

"ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΚΑΛΥΠΤΩΝ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ ΕΛΑΦΡΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ: ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΔΑΣΟΠΟΝΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ) ΕΥΚΑΛΥΠΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 30 ΜΕΤΡΑ, ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΠΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ.Η ΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΚΑ (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ) ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΥΨΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.ΟΙ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΑ ΔΕΝΤΡΑ , ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΥΛΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥΣ."

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Ή ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ;

Διαβάζουμε και απορούμε. Η ΣΦΕΝΤΟΝΑ δημοσίευσε μια είδηση που σοκάρει. Διαβάστε την εδώ και τρελαθείτε μαζί μας. Μαζική κοπή δέντρων γίνεται στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι και οργανώνεται κινητοποίηση για αύριο το πρωί.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει το ρεπορτάζ:

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα παίρνει την πρωτοβουλία για να σώσουμε το πανέμορφο δάσος της Σχολής Μηχανικού, που όπως προαναφέραμε αποτελεί ένα πνεύμονα πρασίνου για όλη την περιοχή. Καλεί Αθηναϊκά και Τοπικά ΜΜΕ, ευαισθητοποιημένους πολίτες και φορείς του τόπου μας, αλλά και Κορίνθιους βουλευτές και πολιτευτές, νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπους κομμάτων, πολιτικές νεολαίες να βρισκόμαστε ΟΛΟΙ αύριο Τρίτη 23 Ιουνίου στις 9 το πρωί, μπροστά από την πύλη του στρατοπέδου και να ζητήσουμε από τον Διοικητή να σταματήσει το καταστροφικό έργο του.
Να μας επιτρέψει να δούμε από κοντά την περιοχή όπου σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες μας έχουν κοπεί 700 και πλέον δέντρα και να μας αιτιολογήσει την πράξη του αυτή. (Αλήθεια τι απέγιναν οι κορμοί τους;!)

Τέλος επειδή πιστεύουμε ότι ο στρατός μας γενικότερα , έχει ευαισθησίες για το περιβάλλον και το έχει αποδείξει με την συμμετοχή του σε πολλές φυσικές καταστροφές, αλλά και σε πρωτοβουλίες δεντροφύτευσης και προστασίας του πρασίνου, ζητάμε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του να επέμβουν αμέσως για να σώσουμε τον οικολογικό θησαυρό της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου.


ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΤΙΣ 9.00 ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΤΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Από τη σημερινή ΣΦΗΚΑ:

Της αμύνης τα παιδιά…

Η συμμετοχή στα κοινά, ομολογουμένως, είναι μια πολύ σύνθετη λειτουργία. Συμμετέχεις, αντιστέκεσαι, ενοχλείσαι, προτείνεις, επιτίθεσαι, αμύνεσαι, απογοητεύεσαι, χαίρεσαι, αγανακτείς, ενθουσιάζεσαι, ονειρεύεσαι, μιλάς, ακούς, ψάχνεις, ψάχνεσαι, σχεδιάζεις, διαβάζεις, ρωτάς, απαντάς.
Ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι ήσαν και είναι, οι στιγμές άμυνας. Είναι οι στιγμές που σχεδιάζονται «καταστροφικές επιθέσεις» από κάποιους για το περιβάλλον, το δημόσιο χώρο, τη δημοκρατία, τα εργασιακά δικαιώματα, τα προϊόντα και αναγκάζεσαι να οργανώνεις ή να συμμετέχεις σε άμυνες, για να αποτρέψεις τους «κατακτητές». Προσπαθείς να πείσεις, όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ενεργοποιηθούν, ώστε να αποτρέψουν τα σχέδια κάποιων επιχειρηματιών ή πολιτικών ή συνήθως και των δύο μαζί.
Η πρόσφατη εμπειρία αλλά και η ιστορία έχουν δείξει ότι αν κινητοποιούνται οι πολίτες, δύσκολα νικούν οι επιτιθέμενοι. Αυτό είναι το σημείο κλειδί στις μάχες που δίνονται και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές επιμέρους «νίκες», που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε.
Είναι όμως, πολύ ψυχοφθόρο να αμύνεσαι συνέχεια. Αναγκαίο μεν, αλλά …εκνευριστικό. Όταν ο χρόνος είναι δυσεύρετος και αναγκάζεσαι να αναλώνεις πολύ από αυτόν σε «αμυντικούς σκοπούς», μειώνεται η δημιουργικότητα και η «επιθετική πλευρά» της συμμετοχής. Αυτή η πλευρά, που κάθε συμμετέχοντας ονειρεύεται. Η θετική, η δημιουργική, η «ουτοπική». Αυτή που μας αρέσει.
Τι να κάνεις, όμως;
Να αφήσεις να γίνουν εργοστάσια με λιθάνθρακα; Να αφήσεις να ξεπουλήσουν ότι δημόσιο έχει μείνει; Να αφήσεις να βιάζουν τη δημοκρατία και να σφυρίζεις απαθής; Να αφήσεις τους άρχοντες να αδιαφορούν για τον Πευκιά; Να αφήσεις να καούν τα δάση και να μην τα φυλάς; Δεν γίνεται!
Το κακό της υπόθεσης είναι ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις άμυνας. Μας την πέφτουν από παντού. Το καλό είναι ότι σε κάθε τέτοια μάχη, κάνεις καινούριους «συμμάχους» και γνωρίζεις κι άλλους που ενοχλούνται. Πολλαπλασιάζονται οι σπίθες και έτσι η φωτιά της δημιουργίας, ανάβει ευκολότερα στη συνέχεια. Συγκροτούνται κοινότητες ανθρώπων, που με αφορμή μια άμυνα, ήρθαν και μπορούν να παραμείνουν κοντά.
Η συμμετοχή, με τον τρόπο που την βιώνουμε εμείς στην Αρμονική Ανάπτυξη, έχει χαρές και λύπες. Δεν είναι λίγες οι στιγμές της απογοήτευσης, της διάθεσης να τα παρατήσεις όλα και να ιδιωτεύσεις. Όμως, πάντα κάτι γίνεται, κάτι σε ενοχλεί και συνεχίζεις.
Η «φωτιά», ευτυχώς, δε σβήνει εύκολα.
Όπως έχουν πει κάποιοι άλλοι αγωνιστές και ασπαζόμαστε κι εμείς, «αντιλαμβανόμαστε τη μερικότητα των αγώνων μας και είμαστε πάντα έτοιμοι να προσθέσουμε και να προστεθούμε. Απέναντι στην αφαίρεση και τη διαίρεση που χρησιμοποιούν οι εξουσίες, αντιτάσσουμε την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό». Και όπου το πει…

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

BLOGΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ...

Ξαφνικά χθες ο Τι με λες κατέβασε το μπλογκ. Ο Freeguilty χρησιμοποιήθηκε από κάποιους ως σχολιαστής-υβριστής του Τι με λες και γενικά επικρατεί μια ανακατωσούρα, που πολλοί από εμάς την είχαμε προβλέψει.

Είναι γεγονός ότι τα μπλογκ ενοχλούν και μάλιστα πολύ. Ανώνυμα και επώνυμα. Η κορινθιακή μπλογκοκοινότητα, που ομολογουμένως είναι πολύ καλή, αυτή τη στιγμή βάλλεται και ίσως θα πρέπει να δούμε κάποια πράγματα από την αρχή.

Επειδή απαρτία δεν μπορούμε να έχουμε διά ζώσης, προτείνω να κάνουμε ένα chat (κλειστό) όσοι έχουμε μπλογκ και να πούμε ορισμένα πράγματα που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν. Ο Βίος έθεσε ήδη μία πρόταση και σίγουρα υπάρχουν κι άλλα που αξίζουν τον κόπο να συζητηθούν. Τι λέτε;

Μάνα γη συγγνώμη…

Mε αφορμή λοιπόν την συζήτηση για το ΓΠΣ της πόλης και αντιλαμβανόμενος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων κατοίκων, αρχών, συμβούλων κ.λ.π., παρέστησαν στην συνεδρίαση, όχι από αγωνία για το μέλλον της πόλης τους ή του χωριού τους, ούτε βέβαια από αγάπη για την γη τους, αλλά με μοναδικό σκοπό να κάνουν ανάληψη χρημάτων από το « μηχάνημα»- κατασκευαστής-τες, χρησιμοποιώντας αντί πλαστικής κάρτας το κομμάτι γης που τους αντιστοιχεί, οδηγήθηκα σε κάποιες σκέψεις.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια σκληρών προσπαθειών από τις εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις, τους εκάστοτε δημοτικούς άρχοντες και όλο το κύκλωμα της οικοδομής, ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που όλοι πλέον πασιφανώς αντιλαμβάνονται.

Την απαξίωση της «μάνας γης», εφόσον αυτή δεν μπορεί να οικοδομηθεί!

Μοιάζει απίστευτο μα είναι αληθινό ...

Το χώμα από το οποίο «είμαστε πλασμένοι», χους…κλπ, δεν αξίζει για να δουλευτεί, να αναπτύξει φυτά που θα καρπίσουν , θα θρέψουν ανθρώπους και ζώα, και ότι περισσέψει θα γίνει πάλι χώμα και πάλι από την αρχή, στο αέναο ταξίδι της ζωής που γεννάται από το χώμα και ξαναγυρνά σε αυτό.

Το χώμα δεν αξίζει να μείνει γυμνό για να πιει τη βροχή να τροφοδοτήσει τις υπόγειες δεξαμενές του εδάφους για να αναβλύσει φυσικώς ή τεχνητώς λίγο πιο κάτω το πολυτιμότερο στοιχείο της φύσης, το ύδωρ, δηλ. η ίδια η ζωή!

Το χώμα δεν δικαιούται να είναι η τροφή και το υπόστρωμα, για να μεγαλώσουν λουλούδια, που θα τέρψουν τους οφθαλμούς και θα λειτουργήσουν καταπραϋντικά και ηρεμιστικά στον παρανοημένο από το κυνήγι του οικονομικού κέρδους άνθρωπο. Εφόσον βέβαια «έχει μάτια» και νου για να τους αφιερώσει ελάχιστο χρόνο! Δεν μπορεί να στηρίξει μέσα του τις ρίζες από κάθε είδους δένδρα. Προσφέροντας καρπούς, δροσιά, σκιά, καταφύγιο, υγρασία, οξυγόνο, ΖΩΗ!

Το χώμα δεν μπορεί να κρύψει ζωάκια, μικροοργανισμούς και να τα θρέψει συντηρώντας τον κύκλο της ζωής.

Το χώμα δεν μπορεί να δεχθεί τίποτα στα σπλάχνα του να το αποσυνθέσει και να ξαναγεννήσει ζωή.

Το χώμα δεν μπορεί να μείνει σαν παρακαταθήκη για πιθανώς δύσκολες εποχές που ίσως έλθουν. Δεν μπορεί να παραμείνει για να θρέψει κόσμο αν ποτέ χρειαστεί!

Η ΜΑΝΑ ΓΗ έχει αξία μόνο σαν επικαλυφθεί από μπετόν. Αν πάνω της σηκωθούν τερατουργήματα ή μεζονέτες , βίλες ή και βιοτεχνίες κάθε είδους για να θησαυρίσουν και άλλο, αυτοί που «προνόησαν», να αγοράσουν φθηνά και να πουλήσουν ακριβά. Αφού η «τύχη» το έφερε να γίνει εκεί το κέντρο…


Η μάνα γη, έχει αξία μόνο αν, τοπογράφοι, πολεοδόμοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μπετατζήδες κλπ την ξεσκίσουν και την διαμοιράσουν όπως τα ιμάτια….

Σε τέτοια κατάντια, μάς οδήγησαν συνειδητά. Όταν χώρες χωρίς παραγωγική γη, αγοράζουν σε άλλα κράτη για να μπορούν να παράξουν ΤΡΟΦΙΜΑ, εμείς ξεπουλάμε παρακαλώντας τους μελετητές να εντάξουν την γη μας στο οικοδομικό αλισβερίσι!

Η θεά Δήμητρα με την κόρη της την Περσεφόνη και τον υπέροχο μύθο τους, που στα σχολεία δεν διδάσκεται μάλλον, δεν έχουν θέση στην ωραία μας χώρα!

Η μάνα γη ΜΑΣ, κλαίει…αλλά κανείς δεν την ακούει πια…

Θα το πληρώσουμε κάποτε, σκληρά…όπως το πληρώνουν οι κολασμένοι του λεκανοπεδίου…


Λουκάς Ψαράκης

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ω, ΜΕΓΑΛΕ ΕΛΓΑ...

Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι ενστάσεις των 28 αγροτών από το Ζεμενό δεν έγιναν δεκτές. Ο ΕΛΓΑ έβγαλε σωστή την αρχική εκτίμηση (ναι, αυτή τη γνωστή) και δεν θα δώσει ευρώ παραπάνω στους κατάφωρα αδικημένους.
Αυτό σημαίνει ότι είναι σωστές οι εκτιμήσεις για τους άλλους; Τι θέλουν να μας πουν οι "ποιητές";
Μη μιλάτε, μην αντιδράτε,
μη σκέπτεστε!
Μην ενοχλείστε από την αδικία!
Πάρτε το ξεροκόμματο σας και σκάστε, γιατί την άλλη φορά ίσως δεν...
Η εξουσία είναι πιο δυνατή από εσάς!
Κάποιοι θα γλεντάνε με τα κλεμμένα και κάποιοι θα αγωνιούν για το πώς θα βγάλουν τη χρονιά. Ειν' ο κατήφορος πολύς ακόμα;

ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΧΟΡΤΑ ΣΤΟΝ ΠΕΥΚΙΑ!




Από χθες ξεκίνησαν να κόβουν τα χόρτα στον Πευκιά, κατά μήκος της ΠΕΟ. Ευτυχώς, επιτέλους, άντε μπράβο, πάλι καλά, κάλλιο αργά και διάφορα άλλα ακούγονται από τα στόματα όλων των Ξυλοκαστριτών. Θα έχουμε έναν βραχνά λιγότερο και ας ευχηθούμε του χρόνου να κοπούν γρηγορότερα.
Άντε μόλις τελειώσουμε με τα χόρτα στον "κήπο" του Ξυλοκάστρου, να πάμε και στις πίσω αυλές. Όπως π.χ. στο δρόμο για το νέο νεκροταφείο, που όπως δείχνουν οι παρακάτω φωτογραφίες του Λουκά Ψαράκη, γίνεται χαμός.



Όπως βλέπετε, ιεραρχούμε τις φωτογραφίες και βάζουμε ένα ένα τα θέματα. Ιεραρχημένα. Μετά θα πάμε και παραπάνω. Εις ανώτερα...

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΘΕΣ, ΗΤΑΝ ...ΣΧΕΔΟΝ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ.

Συζητήθηκε ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Ξυλοκάστρου. Μοναδικό θέμα, που η συζήτησή του κράτησε κοντά τέσσερις ώρες.
Χθες, υπήρχε η δυνατότητα να μιλήσει κάθε δημότης και να πει τις προτάσεις του, να καταγραφούν και έτσι έγινε. Μίλησαν πολλοί, ακούστηκαν διάφορα και ο μελετητής κ. Μυλωνάς απαντούσε και ενημέρωνε συμβούλιο και δημότες. Δεν συμφωνούσαμε σε όλα, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Η χθεσινή συζήτηση είχε στοιχεία που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για το δημοτικό μας συμβούλιο.
Θα αναφέρω επιγραμματικά δυο σημεία, που έκαναν ξεχωριστή τη χθεσινή συνεδρίαση και θα αναλύσουμε άλλη στιγμή τα υπόλοιπα.
Το πρώτο αφορά στο Βιοτεχνικό Πάρκο (χώρος υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων). Η πρόταση της δημοτικής αρχής, μέχρι πρότινος, ήταν να φιλοξενήσουμε εκεί, κάθε δραστηριότητα χαμηλής και μέσης όχλησης (θυμηθείτε εδώ και εδώ τις προτάσεις μας για το ΓΠΣ). Εμείς επιμέναμε ότι οι "μέσης όχλησης" είναι καταστροφικές για τον τόπο. Χθες η δημοτική αρχή είχε κάνει ένα βήμα πίσω και είπε ότι θα αφαιρέσει μερικές δραστηριότητες μέσης όχλησης (ανέφερε μερικές ο δήμαρχος, που αποτελούν όμως ...σταγόνα στον ωκεανό). Εμείς αντιπροτείναμε να γίνει Επιτροπή και να αποφασίσει ποιες δραστηριότητες θέλουμε και ταιριάζουν στις δραστηριότητες της περιοχής, γιατί αν αφήσουμε περιθώρια θα γίνουμε ...Οινόφυτα, πριν το καταλάβουμε. Η είδηση είναι ότι ο δήμαρχος, στο τέλος του συμβουλίου, δέχτηκε την πρότασή μας και συμφώνησε να συσταθεί Επιτροπή, που θα μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις και που θα αποφασίσει ποιες δραστηριότητες θα φιλοξενηθούν στο χώρο υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων, που ετοιμάζουμε στο Ξυλόκαστρο. Πρωτοφανές στα χρονικά της δημοτικής αρχής και μακάρι να είναι η αρχή μιας γενικότερης αλλαγής στάσης τους.
Το δεύτερο σημείο είναι μια άλλη πρόταση που κάναμε. Ήρθε πολλές φορές η κουβέντα, στο συντελεστή δόμησης του Κεντρικού Ξυλοκάστρου και το μεγάλο πρόβλημα της πόλης, με τις πολυόροφες πολυκατοικίες. Προτείναμε λοιπόν, να καταγραφεί στο ΓΠΣ η επιθυμία του συμβουλίου, για μείωση του συντελεστή δόμησης και αναθεώρηση της υφιστάμενης κατάστασης. Μια αναφορά που στο ΓΠΣ, έχει περισσότερο χαρακτήρα ευχής παρά δέσμευσης, αλλά έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί η επιθυμία μας και να ξεκινήσουμε κάποτε το "Γολγοθά" των διαδικασιών για αλλαγή του υπάρχοντος και απαράδεκτου για την πόλη, καθεστώτος. Την πρότασή μας, στήριξε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Περικλής Μενούνος και στο τέλος τη δέχτηκε και ο δήμαρχος και ο αρχηγός της μειοψηφίας κ. Αλογογιάννης. Άλλο πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά. Διπλό το "χτύπημα", με την καλή έννοια!
Όπως καταλαβαίνετε, μόνο και μόνο από τα δύο αυτά σημεία, χθες διαδραματίστηκαν γεγονότα που δεν είχαμε ξαναζήσει στο συμβούλιό μας. Βέβαια, οι περισσότερες από τις προτάσεις μας δεν έγιναν δεκτές, αλλά για πρώτη φορά ήμασταν μάρτυρες μιας σύνθεσης προτάσεων και μιας "ανθρώπινης" συζήτησης. Έτσι έπρεπε να συζητιούνται όλα τα σοβαρά θέματα του δήμου και με τέτοιους κανόνες και ανοχές από τον Πρόεδρο του ΔΣ. Ελπίζουμε να επαναληφθεί και σε άλλα θέματα που δεν το προβλέπει ο "Κανονισμός".
Όσο για την παρέμβαση της Αρμονικής Ανάπτυξης, πιστεύουμε ότι ήταν καταλυτική και χρειάζεται ειδική μνεία στη δουλειά που έκανε ο Γιάννης Μπούρμπουλας, υπεύθυνος της ομάδας Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Εδώ και ένα χρόνο οι έρευνες του και η μελέτη τού θέματος, μάς έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε προτάσεις τεκμηριωμένες, συγκεκριμένες και συγκροτημένες. Κάποιες έγιναν δεκτές, κάποιες όχι.
Αυτά προς το παρόν. Θα επανέλθουμε σύντομα για το θέμα...

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Κύριε Πρόεδρε του ΔΣ Ξυλοκάστρου, έχεις γράμμα...

Το σήριαλ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ MADE IN XYLOKASTRO" συνεχίζεται. Ο Πρόεδρος του ΔΣ Ξυλοκάστρου κ. Διονύσης Λογοθέτης, είπε ότι δεν θα βάλει στο ΔΣ το αίτημα των 25 δημοτών για τις ΣΔΙΤ. Τρίτο συμβούλιο αύριο και δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.
Ούτε νόμοι τους πτοούν, ούτε τίποτα. Αναγκάστηκα και κατέθεσα ερώτημα προς τον Πρόεδρο, ώστε να μας δώσει και γραπτά αυτά που ισχυρίζεται, για να κινηθούμε νομικά. Πού ακούστηκε, τέτοια συμπεριφορά!!!
Η ερώτηση κατατέθηκε την Πέμπτη 11/6/2009 και είναι η εξής:

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ

ΘΕΜΑ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 25 ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

είκοσι πέντε δημότες Ξυλοκάστρου, καταθέσαμε στις 6/4/2009 αίτημά μας (αρ. Πρωτ: 4280) για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου, η πρόταση που κάνουμε για ακύρωση της απόφασης 438/2008 που αφορά στα έργα μέσω ΣΔΙΤ.

Αν και από τότε έγιναν δύο συνεδριάσεις του συμβουλίου (η τρίτη έγινε γνωστή λίγο αργότερα από την αίτηση), η πρότασή μας δεν συζητήθηκε. Παρακαλώ να μου απαντήσετε εγγράφως και εντός της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος, αν θα φέρετε το αίτημά μας προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου και πότε. Παρακαλώ επίσης, αν η απάντησή σας είναι αρνητική να την αιτιολογήσετε, γιατί όλοι οι νομικοί που έχουμε απευθυνθεί, μας απαντούν ότι είστε υποχρεωμένος, βάσει του άρθρου 215, παρ. 3 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, να φέρετε την πρότασή μας προς συζήτηση.

Ο αιτών

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

Δημότης Ξυλοκάστρου

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΦΡΑΝΤΖΗ. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΖΛ «ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ»…

Από τη σημερινή ΣΦΗΚΑ:

Στο Ξυλόκαστρο παίζεται, εδώ και πολλά χρόνια, ένα μακάβριο παιχνίδι. Συμπληρώνεται το παζλ «Βαρβαρότητα», που τα κομμάτια του σκεπάζουν τα στοιχεία ταυτότητας του τόπου. Το ένα μετά το άλλο έρχονται και ταιριάζουν, συντελώντας στη διαγραφή της μνήμης, της ιστορίας και της παράδοσής μας.

Πελλήνη, Αριστοναύτες, Πευκιάς, Καρυωτάκης, Αποθήκες Φραντζή. Πέντε, από τα πολλά, τοπικά χαρακτηριστικά, που θάβονται κάτω από τη σκόνη του ευκαιριακού, του δήθεν και του παράλογου. Πέντε τοπικά περιουσιακά στοιχεία, που όχι μόνο αγνοούνται, αλλά αντιμετωπίζονται κι εχθρικά από τους άρχοντές μας.

Για την Πελλήνη και τη ναυπηγική ιστορία των Αριστοναυτών, έχουμε αναλύσει επανειλημμένα το έγκλημα που γίνεται. Για τον Πευκιά, επίσης. Για τον Συκιώτη Κώστα Καρυωτάκη, εσχάτως ήρθε και η τηλεοπτική σειρά της ΕΤ1 να μας θυμίσει ότι κοιμόμαστε ύπνο βαθύ, εμείς οι κατοικούντες στο «πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας» του ποιητή. Σήμερα όμως, με αφορμή την επανέναρξη των εργασιών στις Αποθήκες Φραντζή, θέλω να εστιάσουμε στο …εστιατόριο που φτιάχνεται εκεί, το οποίο στο βάθος θα σερβίρει και μία σκέτη από πολιτισμό.

Είναι νωπές οι μνήμες των ομηρικών «συζητήσεων», που έγιναν την προηγούμενη τετραετία για την αγορά των Αποθηκών. Με τα πολλά τις αγοράσαμε, αλλά μετά, δεν συζητήσαμε ποτέ τι ακριβώς θα τις κάνουμε. Ποτέ δεν έκαναν θέμα την αξιοποίηση του κτηρίου, ούτε εντός, ούτε εκτός ΔΣ, παρά τις προσπάθειές μας.

Θα περίμενε κάποιος να γίνει μεγαλύτερη κουβέντα για την ανάπλαση. Αμ, δε! Τον Ιούνιο του 2006 (εκλογές γαρ), είδαμε ένα πρωί το χώρο περιφραγμένο και απ’ έξω κρεμασμένο ένα σχέδιο που έδειχνε ένα εστιατόριο-μπαρ εκατοντάδων τετραγωνικών μπροστά, δύο παράταιρα αμφιθέατρα στο βάθος και μια βιβλιοθήκη στο πατάρι. Διαβάσαμε αργότερα στην εφημερίδα της δημοτικής αρχής, ότι το σχέδιο εκπονήθηκε από υπάλληλο του δήμου και εγκρίθηκε από επιστημονικούς κύκλους της περιοχής (!;!;!;). Δηλαδή στην καθομιλουμένη, το έφερε έτοιμο ο εργολάβος...

Εμείς από την άλλη, περιμέναμε λαϊκή συνέλευση για την ανάπλαση. Μετά, συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο. Θέλαμε κι αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Δεν πάμε καλά, ε; Μήπως είμαστε τελείως αλλού; Μήπως το «λογικό» πλέον, είναι υπερβολή; Κάτι σαν εξωγήινο, ένα πράγμα;

Τώρα, τρία χρόνια μετά από την τραγική δημοπράτηση του έργου, ξεκινάνε πάλι οι εργασίες. Μετά από περίεργες προκαταβολές στον εργολάβο (για να πάρει τα κλιματιστικά, λένε), μυστήριες κατεδαφίσεις και τεχνικά λάθη, επανερχόμαστε μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα, που εξ αρχής προτάξαμε. Τη βαρβαρότητα του σχεδίου.

Είναι η ίδια βαρβαρότητα που έχει κατακλύσει τα πάντα γύρω μας. Η βαρβαρότητα της τηλοψίας, του τσιμέντου, του ψεύτικου, του ρηχού, του εφήμερου. Η βαρβαρότητα της υποτιθέμενης δημοκρατίας μας. Η βαρβαρότητα που έχει υποβαθμίσει το περιβάλλον. Η βαρβαρότητα που τρώει το δημόσιο χώρο, τα δάση και τις παραλίες. Η ίδια είναι. Παντού. Δεν είναι τοπικό το πρόβλημα. Απλά, κατά τόπους αλλάζει το dressing

Μας σερβίρουν λοιπόν, για άλλη μια φορά, τη γνωστή σε όλους σαλάτα «Βαρβαρότης», που εδώ στο Ξυλόκαστρο τη γαρνίρουν τελευταία, με σως «σοσιάλ» και για dressing βάζουν ριζοσπαστικά κλωνάρια ανανεωτικής αριστεράς. Ως πότε όμως, συν-πολίτες θα την τρώτε; Ως πότε, ΣΥΝ-τροφοι θα βοηθάτε στο σερβίρισμα; Νισάφι, πια!

Οι δικές μας θέσεις για τις Αποθήκες είναι γνωστές και καταγεγραμμένες στα προεκλογικά προγράμματα και στο περιοδικό μας (www.armonistas.gr), μαζί με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις συμπολιτών. Δεν λείπει από το Ξυλόκαστρο, ένα εστιατόριο. Δόξα τω θεώ, έχουμε πολλά. Ένα σημείο αναφοράς λείπει. Ένα δελτίο ταυτότητας τόπου. Ένας χώρος που θα φιλοξενήσει την παράδοση και την ιστορία προϊόντων και ανθρώπων αυτής της γης. Ένας χώρος, όπου θα μπορεί κάποιος να δει πού ήρθε. Ο τόπος μας βρίθει ιστορίας. Είχε και έχει ξεχωριστούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Κληρονομιά και περιουσία, που για ανεξήγητους λόγους δεν την αποδεχόμαστε. Μας λείπει ένα βιωματικό σχολείο ιστορίας, τεχνών και πολιτισμού. Πραγματικού πολιτισμού, που θα μπορούσε να φέρει και τα έσοδα, που επικαλούνται ως δικαιολογία, για την επιλογή του «σχεδίου» που υλοποιούν.

Όμως ακόμα μπορούν να το αλλάξουν, αν θέλουν. Προλαβαίνουν. Αρκεί να το απαιτήσουμε. Όλοι. Δικοί τους, δικοί μας, δικοί σας, των άλλων και ξένοι. Όλοι, γιατί όλοι, πλην των εθελοντών τυφλών, αναγνωρίζουν το λάθος. Αρκεί να μιλήσουν όμως. Μόνο έτσι θα αλλάξει. Μιλήστε λοιπόν…

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ...

Ο Γιάννης Μαντζίκος, πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Ξυλοκάστρου, έστειλε την παρακάτω επιστολή που δημοσιεύεται στη σημερινή ΣΦΗΚΑ:

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Στο προεκλογικό φυλλάδιο της Κίνησης Πολιτών τον Οκτώβριο του 2006, η νυν Δημοτική Αρχή εξήγγειλε την πρόθεση της για θέσπιση «Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας» όπως το αποκαλούσε. Τον Μάρτιο του 2008 όποτε και έγιναν οι εκλογές για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ξυλοκάστρου, υπήρξαν δηλώσεις περί «κομματικών στρατών» και θεσμών που έχουν σκοπό «να διαιρέσουν τους νέους».

Χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης και επιθυμώντας να γνωρίζουν οι δημότες και ιδιαίτερα οι νεότεροι δημότες τα γεγονότα ως έχουν, θέτουμε μια σειρά «προβληματισμών» προς την Δημοτική Αρχή.

- Ένας θεσμός ψηφισμένος από την βουλή των Ελλήνων, όπως είναι τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, εξ ορισμού, δεν μπορεί να είναι κομματικός και να έχει σκοπό να διαιρέσει σε τοπικό επίπεδο τους νέους. Με τον ίδιο συλλογισμό τότε, ένα αντίστοιχο «Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας», θα ήταν ένα προπαγανδιστικό όργανο της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

- 12 μήνες μετά την εκλογή μας, παρά τις υποσχέσεις για παραχώρηση γραφείου και παροχή διευκολύνσεων, παραμένουμε «νομάδες».

- Σε σειρά εκδηλώσεων καλοκαιρινών και μη, δεν λάβαμε καμία πρόσκληση συμμετοχής.

- Προσκλήσεις από Πολιτική Νεολαία του Δήμου Ξυλοκάστρου για διεξαγωγή εκδήλωσης χρειάστηκαν 50 ημερολογιακές ημέρες για να μας παραδοθούν.

- Η Δημοτική Αρχή προβάλει μέσα από την εφημερίδα της Κίνησης Πολιτών του Δήμου Ξυλοκάστρου, την ύπαρξη Γραφείου Ενημέρωσης Νέων στο ΚΕΠ.

- Ο Δήμος Ξυλοκάστρου έχει το «προνόμιο» να διαθέτει την μοναδική ιστοσελίδα στην Ελλάδα, όπου δεν αναφέρει την ύπαρξη του ΤΟΣΥΝ, ενώ αναφέρονται «δραστηριότητες» του.

- «Εκπρόσωποι» του ΤΟΣΥΝ ταξιδεύουν στην Σλοβακία για ενημερωτικό σεμινάριο.

Ας δώσουμε μερικές απαντήσεις:

-Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ξυλοκάστρου είναι εκλεγμένο με δημοκρατικές διαδικασίες και οι εκλεγμένοι του αντιπρόσωποι δεν είναι προσωπική επιλογή κανενός Δημάρχου είτε άλλου αξιωματούχου.

-Παρά τις αρχικές δηλώσεις για πολιτική «ανοικτών θυρών», η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε στην εξεύρεση έστω ενός ελαχίστου χώρου για την στέγαση μας. Υπάρχει βέβαια το ελαφρυντικό της ανυπαρξίας πόρων για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και το γεγονός ότι ο θεσμός δεν χρηματοδοτήθηκε αναλόγως. Θα υπήρχε όμως η ίδια δυσκολία για το «Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας»…?

Αναφορικά με τον βαθμό κομματικής ταύτισης του θεσμού και του υπογράφοντος, εμπράκτως έχουμε αποδείξει και τονίσει, ότι συνεργαζόμαστε κυριολεκτικά με όλους.

-Η σχεδόν πραξικοπηματική παράκαμψη του ΤΟΣΥΝ και η προβολή του Γραφείου Ενημέρωσης Νέων (το οποίο ασφαλώς δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά) έχει ίσως στόχο να απαξιωθεί η δράση μας. Θεωρούμε δε, πως η παράλληλη δράση και συνεργασία του ΤΟΣΥΝ με το Γραφείο Πληροφόρησης Νέων θα είχε σημαντικά αποτελέσματα και θα συνέβαλε ουσιαστικά, εφόσον όμως υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας. Από την στιγμή όμως που κύριο ρόλο στην ενημέρωση των Νέων αναλαμβάνει το Γραφείο Πληροφόρησης και το ΤΟΣΥΝ απενεργοποιείται, προκύπτει θέμα. Εξηγούμεθα, πρόκειται για παθογένεια του τοπικού πολιτικού συστήματος, όταν δύο όργανα-εργαλεία πολιτικής για τους νέους, δεν συνεργάζονται.

Σημειώνουμε δε, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2008, έχουμε προτείνει την δημιουργία Γραφείου Εργασίας, το οποίο άλλωστε προβλέπεται από τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα. Οπότε τυχούσα επιχειρηματολογία ότι αντιδρούμε μηχανιστικά και βλέπουμε ανταγωνιστικά οτιδήποτε, εμπίπτει στην σφαίρα του φαντασιακού.

Σεβόμαστε τους θεσμούς και για αυτό άλλωστε τιμούμε με την παρουσία μας (θεωρούμε) το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχώς. Οτιδήποτε αφορά την νεολαία έχουμε την αίσθηση ότι γίνεται για το «κοινό καλό» των νέων του Δήμου μας και σαφώς θα έπρεπε να λειτουργεί υπό κλίμα συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης, επ’ ουδενί με τακτικές bypass και δουρείων ίππων.

Με το μέχρι τώρα έργο μας, ταπεινά και διακριτικά προχωράμε, προσπαθούμε να ωθήσουμε τον Δήμο μας και τη νεολαία του στην αναζήτηση ενός καλύτερου τοπικού μέλλοντος. Δεν εκλεχθήκαμε για να κάνουμε φιέστες και γιορτές, είμαστε εδώ για προωθούμε με συνέπεια, διακριτικότητα και απαλλαγμένοι από συμπλέγματα του παρελθόντος, τα συμφέροντα των νέων συνδημοτών μας.

ΠΡΟΣ DIOGENIS ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ BLOGGERS...

Λοιπόν, επειδή ο φίλος μας ο diogenis, μάς μοστράρει φωτο με βάρκες, τοπία, μπακαλιαράκια και λοιπά και επειδή σ' εμάς τους bloggers δεν ταιριάζουν τα "φάτε μάτια ψάρια.." κλπ των πολιτικάντηδων, περιμένουμε πρόσκληση blogo-ψαρο-ουζο-κατάνυξης, για να εκτιμήσουμε αυτά που διαφημίζει.
Από "λόγια" πήξαμε, δεν θέλουμε άλλα. "Έργα" θέλουμε... και κανά παγάκι!

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Εστιατόριο η Πολιτισμός;

Στο Ρέθυμνο η δημοτική αρχή πρωτοπορεί, τολμά και αποφασίζει να επενδύσει στην τέχνη και μάλιστα στην σύγχρονη.
Δημιούργησε ένα μουσειακό χώρο σύγχρονων προδιαγραφών 1000τμ, αξιοποιώντας υπάρχοντα κτίρια και ονομάζοντας την νέα μεγάλη πλατεία που ενοποιεί το ιστορικό κέντρο «πλατεία Πολιτισμού».
Το βασικό κτίριο ήταν Ενετικό, έγινε εργοστάσιο σαπουνιού και με χρήματα του Γ' ΚΠΣ και αφού παρέμεινε η παλιά του μορφή, το κέλυφος, αποκτήθηκε υποδομή σύγχρονη.
Το κέντρο του Ρεθύμνου είναι εικαστικός προορισμός πανελλήνιος και ενίοτε διεθνής. Το μουσείο έχει δύο επίπεδα και θα φιλοξενεί: περιοδικές εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις, μουσικές εκδηλώσεις μικρού μεγέθους, καθώς και τον καφέ με βιβλιοθήκη και το πωλητήριο.
Υπάρχει ασφαλώς η δυνατότητα να συμμετέχουν σχολεία σε εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου.

Στο Ξυλόκαστρο οι αποθήκες Φραντζή προσανατολίζονται στην εστίαση.
Ξανάρχισαν οι εργασίες, αφού καταστράφηκε η πρόσοψη και δεν φαίνεται η δημοτική αρχή να αντιλαμβάνεται πόσο λάθος έχει κάνει με τα σχέδια που θέλει να υλοποιήσει αγνοώντας τις διαφορετικές προτάσεις που έχουν ακουστεί και δημοσιευθεί.
Έτσι λοιπόν παραθέτω εδώ ένα ακόμη παράδειγμα διαφορετικών αντιλήψεων, που βοηθούν την πόλη, την αναπτύσσουν και οικονομικά, εστιάζοντας στον πολιτισμό και ΟΧΙ στο τσιμέντο, βοηθούν τους κατοίκους να προσανατολισθούν σε άλλους τρόπους επιδίωξης οικονομικής ευμάρειας από την αντιπαροχή και βέβαια τις νέες γενιές κοντά στις τέχνες, ώστε να ανθίσει η πόλη καλλιτεχνικώς και όχι οικοδομικώς.

ΥΓ: Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από άρθρο της Φ. Μπάρκα στην Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία.

Λουκάς Ψαράκης

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 6ο ΤΕΥΧΟΣ...

Ελέω Πευκιά καθυστέρησε το 6ο τεύχος του περιοδικού μας "Οι Αρμονίστας", αλλά δεν πάει άλλο. Καθυστερήσαμε, αλλά το δάσος είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας. Αν κάποιος θέλει να στείλει κάτι, πρέπει να βιαστεί. Προλαβαίνει - δεν προλαβαίνει, χωράει - δεν χωράει. Θα αραιώσουν οι αναρτήσεις για λίγες μέρες, αλλά αν χρειαστεί θα παρεμβαίνουμε. Εδώ θάμαστε...

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ο "ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ" ΚΑΤΑ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟ...

Αχ βρε Λάκη κι εσύ λες για "πολιτικό αυνανισμό"; Εντάξει εγώ, είμαι παλιόπαιδο και παλιοχαρακτήρας. Εσύ όμως;
Στο πρώτο βίντεο είναι στο δέκατο έκτο λεπτό (15:55) (αν θέλετε να το δείτε καλύτερα, πατήστε το link πάνω από το βίντεο). Για πιο γρήγορα, δείτε το δεύτερο, στο 5:25. Ο Λαζόπουλος το είπε λίγο πιο ...παραστατικά, αλλά με το ίδιο νόημα. Πολιτική χωρίς τους πολίτες είναι ...


Al Tsantiri Niouz - 09 Iouniou 2009-1


Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΤΡΙΑ ΠΑΝΟ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ...


Οι "Πολίτες για τη Σωτηρία του Πευκιά" έβαλαν τρία πανό στα κάγκελα του Πευκιά, το Σάββατο το βράδυ, πριν τις εκλογές.

Τα πανό έγραφαν:


ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΑ

ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ

ΔΗΜΑΡΧΕ, ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΥΚΙΑΣ;

με υπογραφή και στα τρία, 
"Πολίτες για τη Σωτηρία του Πευκιά".

Την Κυριακή το πρωί δεν υπήρχε κανένα. Τα απέσυρε το καθεστώς. Δεν καταφέραμε να τα δούμε για να έχουμε και φωτογραφίες, αλλά μας το είπαν τα μέλη της Επιτροπής. Πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν με τι έμπλεξαν, αλλά θα μάθουν γρήγορα. Ήδη πρέπει να έχουν μάθει αρκετά...

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΛΛΙΩΣ...

Στο 99,92% της Επικράτειας τα αποτελέσματα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2007 και σε απόλυτους αριθμούς ψήφων είναι:

Η ΝΔ πήρε  -1.340.895  ψήφους
Το ΠΑΣΟΚ -850.159  ψήφους
Το ΚΚΕ -155.891  ψήφους
Ο ΣΥΡΙΖΑ -120.500  ψήφους
Ο ΛΑΟΣ + 94.470  ψήφους
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ + 103.333  ψήφους
Τα ΛΟΙΠΑ + 232.908  ψήφους
ΨΗΦΙΣΑΝ 2.036.734 ΛΙΓΌΤΕΡΟΙ
Θα προστεθούν κάποιοι λίγοι ψήφοι σε κάθε κόμμα, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. Για εκτιμήστε το κι έτσι...

Στην Κορινθία είχαμε στο 100%  των τμημάτων και σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2007 :

Η ΝΔ πήρε  -20.244  ψήφους
Το ΠΑΣΟΚ  -13.837  ψήφους
Το ΚΚΕ  -1.124  ψήφους
Ο ΣΥΡΙΖΑ  -1.509  ψήφους
Ο ΛΑΟΣ  + 1.785  ψήφους
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ  + 1.400  ψήφους
Τα ΛΟΙΠΑ  + 3.236  ψήφους
ΨΗΦΙΣΑΝ 30.293 ΛΙΓΌΤΕΡΟΙ

Στο δήμο Ξυλοκάστρου στο 100% των τμημάτων και σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2007 :

Η ΝΔ πήρε  -2.213  ψήφους
Το ΠΑΣΟΚ  -1.407  ψήφους
Το ΚΚΕ  -66  ψήφους
Ο ΣΥΡΙΖΑ  -180  ψήφους
Ο ΛΑΟΣ  + 212  ψήφους
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ  + 167  ψήφους
Τα ΛΟΙΠΑ  + 374 ψήφους
ΨΗΦΙΣΑΝ 3.113 ΛΙΓΌΤΕΡΟΙ

Έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και η αποχή και η συμμετοχή. Ας τα δουν κι αλλιώς λοιπόν, όσοι ενδιαφέρονται...

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΜΑΣ ΑΝΑΠΟΔΑ...

Από τη σημερινή ΣΦΗΚΑ:

Στο περασμένο φύλλο, η Χριστίνα Κωλέττη μού έστειλε μια ανοικτή επιστολή, με τίτλο «Μίλα μου αλλιώς Ανδρέα». Η απάντηση επειδή είναι μακροσκελής, αλλά και γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι θέμα για την εφημερίδα, φιλοξενείται στο blog της Αρμονικής Ανάπτυξης. Εκεί όποιος ενδιαφέρεται μπορεί και να διαβάσει τα δύο κείμενα και να απαντήσει.

Χρειάστηκα, ούτε δυο, ούτε τρεις αλλά χίλιες δεκατρείς λέξεις (ακριβώς), για την παροχέτευση των συμπυκνωμένων αποβλήτων της επιστολής-έκπληξης. Δεν έχω μάθει και πολλά σε αυτόν τον τομέα από το δάσκαλό μου στην έκθεση, Τάκη Μιχόπουλο. Πολυλογά με ανεβάζει, πολυλογά με κατεβάζει. Μπορεί όταν μεγαλώσω (έχω ελπίδες ακόμα, γιατί όπως είπε κι η Χριστίνα μεγαλώνω αργά) να γίνω λιτότερος στο λόγο μου. Μπορεί, δεν είμαι και σίγουρος.

Αν έπρεπε σώνει και καλά να απαντήσω με λίγες λέξεις θα διάλεγα το επίγραμμα του Τάκη:

Κρεμάστε τους ανάποδα

να δουν το ψέμα αλήθεια.

Ταιριάζει απόλυτα και στην επιστολή, αλλά και στην εποχή που διανύουμε στο Ξυλόκαστρο. Εποχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένους και επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς με «παραλογισμό», αναμεμιγμένου με κόκκους «αμφιβόλου ηθικής» και μπόλικο «δήθεν». Γίνεται μεγάλη και συστηματική προσπάθεια καταπολέμησης της λογικής, της ηθικής και της αλήθειας. Περαστικά μας…

 ΥΓ: Για αυτούς που ισχυρίζονται ότι ο όρος «πολιτικός αυνανισμός» ήταν μια χυδαία ανακάλυψή μου, να τους πληροφορήσω ότι τον δανείστηκα από τον Υποδιοικητή Μάρκος των Ζαπατίστας, που τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει ποιος είναι ο πραγματικός ορίζοντας του αγώνα τους και γιατί στους λόγους τους δεν μιλάνε για όλο το λαό, αλλά μόνο για τις κοινότητες που εκπροσωπούν. «Αν το κάναμε θα ήταν πολιτικός αυνανισμός», είπε σε ερώτηση που του έγινε το Μάρτιο του 2001. Εγώ απλώς το προσάρμοσα στην πολιτική παρατήρηση που έκανα.

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

Ο Αντώνης κι ο καρκίνος…

Από τη σημερινή ΣΦΗΚΑ:

Δύο από τις «κρίσεις» που χρειάστηκε να διαχειριστεί  ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου την τετραετία που διανύουμε, ήσαν το ξήλωμα κάποιων ανενεργών κεραιών στο βουνό της Παναγίας και το θέμα του Πευκιά.

Στην πρώτη περίπτωση, πιάστηκαν στα πράσα οι τσιγγάνοι που είχε στείλει ο δήμος (στα μουλωχτά), για να «απαλλοτριώσουν» τα σίδερα κάποιων εγκαταστάσεων, που όμως δεν έκαναν εκπομπή σήματος. Τα τοπικά κανάλια, που σε αυτά ανήκαν οι ιστοί και τα κοντέινερ, έπεσαν να τον φάνε. Με τη συνεχή παρουσία της μειοψηφίας του ΔΣ Ξυλοκάστρου, έγιναν πολλές εκπομπές, που θέμα τους ήταν η γκάφα της δημοτικής αρχής.

Η κορύφωση του δράματος έγινε στο δημοτικό συμβούλιο. Το σκηνικό ήταν έτοιμο από νωρίς. Κάμερες, κλακαδόροι και περίεργοι είχαν γεμίσει την αίθουσα. Μίλησαν (τρόπος του λέγειν) διάφοροι  και στο τέλος ήρθε η ώρα του δημάρχου. Για πρώτη φορά κατέβηκε από την έδρα και πήγε στο βήμα του συμβουλίου. Έδωσε ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας, όπου στο σαιξπηρικό μονόλογό του, κυριάρχησε η λέξη καρκίνος. Έσωσε τις καλόγριες και τα γύρω χωριά από τον καρκίνο, αψηφώντας το νόμο.  «Παρανόμησα γιατί οι υπηρεσίες αδρανούσαν, για να σώσω τον τόπο από την ακτινοβολία». Το παράλογο ήταν ότι ενώ μίλαγε για καρκίνο και επικίνδυνες ακτινοβολίες, στον ίδιο μονόλογο αλλά για άλλους λόγους, έλεγε ότι ήσαν άχρηστα παλιοσίδερα. Θα μου πείτε τι σημασία είχαν αυτά για τους οπαδούς που είχε μαζέψει από κάτω; Καμία. Έτσι κι αλλιώς η λογική έχει μεταναστεύσει εδώ και χρόνια.

Στην περίπτωση του Πευκιά, με αφορμή τη βαμβακάδα, ήρθαν στην επιφάνεια πολλά στοιχεία που απέδειξαν ότι ο δήμος για πολλά χρόνια αδρανούσε και αδιαφορούσε για το δάσος. Οι πολίτες κινητοποιήθηκαν και για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή βρέθηκε σε αμηχανία. Η κορύφωση αυτού του δράματος έγινε στην εκδήλωση του δήμου στο θέατρο «Άγγελος Σικελιανός». Και αυτή τη φορά ο καρκίνος είχε την τιμητική του. Η διαφορά τώρα ήταν ότι ο νόμος αποτελούσε σύμμαχο του δημάρχου. Πάλι ακούστηκαν πολλά και διάφορα, αλλά το κεντρικό σύνθημα ήταν το ίδιο: «Όχι στον καρκίνο. Με νερό θα καταπολεμήσουμε τη βαμβακάδα».

Μόνο να μην αποδειχθεί ίδιας αποτελεσματικότητας με το θαυματουργό «νερό του Καματερού». Θυμάμαι ακόμα που, δεκάχρονος τότε, έβαλα τη γιαγιά Παναγιώτα να πιει ένα παγούρι. Το ήπιε όλο, αλλά μετά από λίγους μήνες πέθανε. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχει την τύχη της ο Πευκιάς.

Ο καρκίνος λοιπόν, αποτελεί βασικό όπλο στη φαρέτρα του Αντώνη Κλαδούχου, στη διαχείριση κρίσεων. Τώρα θα μου πείτε: Αφού οι κεραίες ήσαν ανενεργές, τι καρκίνος και πράσινα φάρμακα; Γιατί δεν έριξαν τις κεραίες που εκπέμπουν; Γιατί δεν έχουν πειράξει καμία κεραία κινητής τηλεφωνίας, από αυτές που είναι πάνω και δίπλα σε σπίτια; Αν τους πειράζουν τα φυτοφάρμακα, γιατί δεν υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα συλλογής και αποκατάστασης των φιαλών φυτοφαρμάκων, που τους προτείναμε πέρσι τέτοια μέρα (Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος); Χιλιάδες τοξικές φιάλες πέφτουν στις ρεματιές μας και μολύνουν χώματα, ποτάμια και θάλασσα. Μιας και είναι τόσο ευαίσθητοι με την υγεία μας, γιατί δεν κάνουν κάτι ουσιαστικό;

Η απάντηση είναι γνωστή. Ο καρκίνος, όπως και όλα τα θέματα, δεν μας νοιάζουν επί της ουσίας. Επί της εξ-ουσίας μας κόφτουν και μόνο.

Μια ζωή ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ!!!

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΣΟΥ ΕΠΕΣΕ Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ...

Η πολιτική παράνοια στο Ξυλόκαστρο, έχει ξεφύγει από τα προβλεπόμενα όρια. Διαβάστε στη σημερινή ΣΦΗΚΑ, στη σελίδα 15, το άρθρο με τίτλο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΦΕΡΕΝΤΖΕΣ, του Μιχάλη Πούλου και θα καταλάβετε (τυπογραφικό λάθος είναι το όνομα, άλλος είναι ο συγγραφέας. Ο Γρηγόρης Κλαδούχος. Έχει και φωτογραφία του μάλιστα, χωρίς το φερετζέ). 
Από τη σπουδή του συγγραφέα, να βρει κάτι για να κατηγορήσει την Επιτροπή Πολιτών για τη Σωτηρία του Πευκιά, τη βαφτίζει "εθελοντική οργάνωση". Μετά την αμφισβήτηση της συνέλευσης για τον Πευκιά, έχουμε τώρα και την αυθαίρετη υπόθεση (αξίωμα στην προκειμένη), ότι η Επιτροπή που προκύπτει από μία συνέλευση και αναλαμβάνει να προωθήσει κάποια ζητήματα, είναι "εθελοντές" και συγκρίνονται με τους "Γιατρούς του κόσμου" , τον Ερυθρό Σταυρό και τους Αιμοδότες (όλα αυτά επειδή προσφέρουν και εθελοντική εργασία;;;).
Έτσι λοιπόν κατακεραυνώνονται, επειδή τόλμησαν (οι πολίτες!) να κάνουν κριτική στη δημοτική αρχή. Σα δεν ντρέπονται! Πού ακούστηκε "Επιτροπή Πολιτών" να αμφισβητεί εξουσία; Χάλασε ο κόσμος... 
Συνολικά το άρθρο σφύζει παραλογισμών και αυθαιρεσιών, αλλά το να μη δίνουμε το δικαίωμα κριτικής στους πολίτες, ξεφεύγει από κάθε ...έλεγχο! 
Τελικά, πρέπει να ψέκασαν την πόλη αντί για τα πεύκα. Ο παραλογισμός κυρίευσε τα πάντα. Κάθε εβδομάδα έχουμε και νέο χτύπημα. Φυλαχτείτε και ο σώζων εαυτόν σωθήτο...

ΥΓ1: Να σημειώσω εδώ ότι εκτός του ότι δε μετέχω (για να μην έχουν να λένε), διαφωνώ σε πολλά πράγματα με την Επιτροπή και με τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα του Πευκιά. Όμως, τέτοια λάσπη και τέτοια συκοφαντία, δεν πετάγεται ούτε σε καθεστώτα δύσκολα. 

ΥΓ2: Διαπιστώνει, λέει, κάθε ημέρα σημαντικές παράπλευρες αλλοιώσεις εννοιών. Το είδωλο του άρθρου του στον καθρέφτη κοίταγε μάλλον. Τέτοιες αλλοιώσεις δεν τις κάνουν ούτε οι πολιτικά και αυτοδιοικητικά αναλφάβητοι. 

ΥΓ3: Ακόμα και έτσι να ήταν (που δεν είναι), οι "εθελοντές" δεν έχουν δικαίωμα κριτικής; Γιατί; 

ΥΓ4: Η υπομονή έχει και τα όριά της. Και η λογική όρια έχει, αλλά ξεπερασμένα απ' ότι φαίνεται. Η ανοχή τελείωσε. Τελείως! Το άσπρο είναι άσπρο και δεν θα σας αφήσουμε να το κάνετε μαύρο. Σας αφήναμε τόσο καιρό να λέτε ότι θέλετε και δεν σας απαντούσαμε, αλλά το παρακάνατε. Από δω κι εμπρός, θα τα ακούτε!

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

"ΛΟΥΤΡΟ" ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ...



Λένε: "Χρειάζεται να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες για να κοπούν τα χορτάρια, καθότι ο δήμος δεν διαθέτει χρήματα!" (2 με 3 μεροκάματα)
Έχει γίνει η έλλειψη χρημάτων πυροσβεστήρας στο στόμα των διοικούντων, γιατρεύει τη νόσο της απραξίας. Αφού νοιάζονται όπως λένε, γιατί δεν δημιουργούν μία τέτοια ομάδα όλοι αυτοί που διοικούν το δήμο, να τους δούμε να κόβουν χορτάρια; Γιατί αν υπάρξει καμία φωτιά, δεν νομίζω να βρουν σαν δικαιολογία την έλλειψη χρημάτων.
Είναι όμως παράδοξο, να ακούς, κάποιους με όραμα, να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την εξουσία χρησιμοποιώντας την ίδια καραμέλα. Ειδικά όταν οι ίδιοι την κατακεραύνωναν για απραξία πριν!
Τότε δηλαδή είχε τα μέσα και δεν έπραττε, ενώ τώρα που έχουν γίνει συνοδοιπόροι, δεν έχουν τα μέσα για να πράξουν;
Μήπως το όραμα έχει μεταλλαχθεί;
Μήπως βλέπουν να παράγεται έργο;
Δεν μας το δείχνουν να το δούμε;
ΥΓ: Τα χορτάρια στο Λουτρό εξαφανίστηκαν! Στην άκρη του δρόμου τουλάχιστον. Στο βάθος δεν φαίνονται και πολύ!
Λάμπης Φίλης